Voorkom graafschade met een kabeldetector
Bij Visser & Visser begrijpen we hoe belangrijk het is om veilig en efficiënt te werken bij graafwerkzaamheden. Onzichtbare gevaren, zoals ondergrondse kabels en leidingen, kunnen zonder de juiste voorzorgsmaatregelen grote schade en risico’s opleveren. Gelukkig biedt een professionele kabeldetector de oplossing!
Als expert in meet- en detectietechniek helpen wij u bij het kiezen van de juiste apparatuur, zodat u altijd met zekerheid te werk gaat. In dit artikel delen we alles wat u moet weten over kabeldetectie: van werking en voordelen tot praktische tips voor een veilige werkplek. Lees verder en ontdek hoe u met de juiste detectietechnologie problemen voorkomt en uw projecten soepel laat verlopen!
Hoe werkt een kabeldetector?
Een kabeldetector spoort ondergrondse kabels en leidingen op door signalen of magnetische velden te detecteren die deze infrastructuren uitzenden. Dit kan een natuurlijk aanwezig signaal zijn of een signaal dat actief wordt toegevoegd met een signaalgenerator. Dankzij geavanceerde antennes en sensoren vangt de detector deze signalen op en analyseert ze nauwkeurig. Zo kunnen elektriciteitskabels, waterleidingen en andere ondergrondse structuren exact worden gelokaliseerd, waardoor graafwerkzaamheden veiliger en efficiënter verlopen.
Welke kabels en leidingen kunnen worden opgespoord?
Kabeldetectors kunnen ondergrondse kabels en leidingen opsporen, mits deze gemaakt zijn van geleidend metaal, zoals koper of staal. Deze materialen geleiden het signaal, waardoor de detector hun exacte locatie kan bepalen. Kunststof leidingen, zoals hemelwaterafvoeren en rioleringen, kunnen standaard niet worden gedetecteerd. Echter, met behulp van accessoires zoals een signaalhaspel of sonde kan een signaal in de leiding worden opgewekt, waardoor ook niet-geleidend materiaal opgespoord kan worden. Zo zorgt u ervoor dat alle ondergrondse infrastructuren in kaart worden gebracht voordat u begint met graven.
Verschillende zoekstanden van een kabeldetector
Kabeldetectors bieden verschillende zoekstanden om kabels en leidingen zo nauwkeurig mogelijk op te sporen. Elke zoekstand heeft zijn eigen toepassing en voordelen:
1. Stroomstand
In de stroomstand detecteert de kabeldetector het magnetische veld dat wordt gegenereerd door stroomvoerende kabels. Dit veld ontstaat wanneer elektrische apparaten in gebruik zijn, zoals een lamp die aanstaat. Het identificeren van stroomvoerende kabels is essentieel voor veilig werken, omdat deze kabels beter vermeden kunnen worden.
2. Radiostand
In de radiostand wordt gebruikgemaakt van radiosignalen die op geleidende kabels en leidingen terechtkomen. Deze signalen zijn vergelijkbaar met radiosignalen die we gebruiken voor radio-ontvangst. Wanneer een kabel of leiding geen actieve stroom heeft, maar wel radiosignalen ontvangt, kan deze methode helpen bij de lokalisatie. De effectiviteit is echter afhankelijk van de sterkte van het radiosignaal.
3. Generatorstand
De generatorstand maakt gebruik van een signaalgenerator die een specifiek signaal toevoegt aan kabels en leidingen. De standaard frequenties voor basis kabeldetectoren en signaalgeneratoren zijn bijvoorbeeld 33 kHz en 8 kHz, terwijl geavanceerdere modellen frequenties zoals 131 kHz, 640 Hz en 512 Hz kunnen gebruiken. Dit maakt het mogelijk om een diepte-indicatie te verkrijgen, mits de kabels en leidingen van een geleidend metaal zijn.
4. All Scan stand
De autostand combineert alle bovengenoemde zoekstanden, waardoor alle beschikbare signalen tegelijkertijd kunnen worden gedetecteerd. Dit zorgt voor een volledige scan van de ondergrondse infrastructuur, maar heeft als nadeel dat niet precies wordt aangegeven welk type signaal wordt gedetecteerd.
Er zijn drie fases bij het zoeken van geleiders:
Geleiders beschikken over drie fases bij het zoeken.
1. Zoeken
Begin met het zoeken volgens het patroon op de afbeelding; loop langzaam en houd de kabeldetector altijd verticaal. Als u in de buurt van een geleider bent, zal de Kabeldetector een geluidssignaal voortbrengen en een meter-uitslag laten zien op het display. Loop door, totdat zowel het geluidssignaal als de meter-uitslag verdwijnt.
2. Pinpointen
Nadat u de geleider heeft gevonden, is de volgende stap de geleider te pinpointen. Hoe dichter de Kabeldetector zich bij de geleider bevindt, des te groter zal de meter-uitslag zijn. Houd de Kabeldetector verticaal en loop over het gebied waar u het signaal heeft doorgekregen. Als de meter-uitslag maximaal is, stop dan en verminder de gevoeligheid van de Kabeldetector enigszins alvorens verder te gaan. Het gebied waarin het signaal is doorgekomen zal kleiner worden bij het verminderen van de gevoeligheid.
Als de gevoeligheid voldoende is verminderd, zal er slechts een korte (piek) meter-uitslag zijn bij het passeren van de geleider. De kabeldetector bevindt zich direct boven de geleider als de meter-uitslag maximaal is. Draai de kabeldetector rond zijn verticale as, totdat de meter-uitslag minimaal is; de kabeldetector is nu IN LIJN met de geleider in de grond. Markeer de positie van de geleider.
3. Traceren
Na een geleider gepinpoint te hebben, zou het nu mogelijk moeten zijn de loop van de kabel vast te stellen. Volg nauwkeurig de richting van het signaal waarbij u de detector haaks op de geleider houdt. Het is noodzakelijk de Kabeldetector hierbij steeds van links naar rechts te bewegen, om er zeker van te zijn dat u nog steeds het sterkste signaal volgt. Stop en markeer de positie van het signaal op steeds dezelfde afstand; hoe meer markeringen, hoe nauwkeuriger de loop van de kabel wordt weergegeven. Stop en markeer de positie van het signaal op steeds dezelfde afstand; hoe meer markeringen, hoe nauwkeuriger de loop van de kabel wordt weergegeven.


Het alarm-indiciatie
De CXL4, DXL4 en MXL4 Kabeldetectors zijn uitgerust met een alarm-indicatie. Deze alarm-indicatie zal geactiveerd worden als de Kabeldetector signalen meet in de Power -, Signaalgenerator - of AllScan zoekstand op een diepte van minder dan 0,3 meter. Daarbij zal een audiosignaal hoorbaar zijn, en een knipperende indicatie zichtbaar zijn in het display.
De alarm-indicatie diepte-instelling wordt elke keer getoond bij inschakeling van de kabeldetector. De alarm-indicatie staat standaard ingesteld op een diepte van 0,3 meter ; deze afstand kan worden aangepast middels de PC Toolkit.
De alarm-indicatie kan worden uitgeschakeld door 3 keer snel heen en weer te schakelen tussen de zoekstanden Signaalgenerator en AllScan. Als de alarm-indicatie is uitgeschakeld dan wordt dit in het display weergegeven door ‘OFF’, iedere keer als de Kabeldetector wordt ingeschakeld. De alarm-indicatie wordt na 30 minuten weer automatisch geactiveerd.
Kabeldetector kopen: waar moet u op letten?
- Hoe nauwkeurig moet de kabeldetector zijn? Heeft u een standaard kabeldetector nodig of een model met diepte-indicatie en datalogging?
- Wilt u een kabeldetector los gebruiken of met een signaalgenerator? Een signaalgenerator vergroot de kans op het detecteren van verborgen kabels en leidingen aanzienlijk.
- Moet de kabeldetector meetgegevens kunnen opslaan? Sommige modellen hebben interne opslag en GPS-functionaliteiten om meetresultaten vast te leggen.
- Hoe ervaren bent u met een kabeldetector? Beginners kunnen het beste starten met een eenvoudig model, terwijl professionals baat hebben bij geavanceerdere functies.
Veilig graven: de voordelen van een kabeldetector
Een kabeldetector biedt tal van voordelen bij graafwerkzaamheden:
- Voorkomen van graafschade: Vermijd hoge reparatiekosten en boetes door tijdig kabels en leidingen op te sporen.
- Bescherming van werknemers: Minimaliseer het risico op elektrocutie en andere ongelukken door stroomvoerende kabels te detecteren.
- Efficiënter werken: Bespaar tijd en middelen door snel en nauwkeurig ondergrondse infrastructuur in kaart te brengen.
- Mogelijkheid tot dieptemeting: Sommige modellen bieden een diepte-indicatie, zodat u exact weet hoe diep een kabel of leiding ligt.
Kabeldetector kopen of huren?
Wilt u een kabeldetector aanschaffen of huren voor uw werkzaamheden? Bij Visser & Visser vindt u een breed assortiment kabeldetectors, signaalgeneratoren en accessoires. Onze experts adviseren u graag bij het kiezen van de juiste apparatuur.
Goed nieuws voor gebruikers van kabeldetectors!
Om het werken met een kabeldetector nóg eenvoudiger te maken, hebben we een beknopte handleiding samengesteld. Hierin vindt u praktische tips en een overzicht van de belangrijkste functies, zodat u direct en efficiënt aan de slag kunt.
Nieuwsgierig? Download onze handleiding via deze link en haal het maximale uit uw kabeldetector!